STEWIA (Stevia rebaudiana)

STEWIA (Stevia rebaudiana)  ZIOŁO SŁODOWE

 

 

Jej liście są około 35 razy słodsze od cukru buraczanego.

Jedna łyżeczka stewii ma moc słodzenia równą szklance cukru.

Nie zawiera przy tym żadnych kalorii.

 

Naturalna i zdrowa alternatywa cukru.

 

 

ZASTOSOWANIE:

  • może być wykorzystywana do słodzenia
  • pobudza apetyt
  • wpływa pozytywnie na trzustkę
  • pomaga w walce z cukrzycą i nadciśnieniem

 

 

Roślina jednoroczna w ogrodzie. Osiąga ok. 40-80 cm wys.

 

 

 

PRZYGOTOWANIE STEWII DO SPOŻYCIA 

 

Co pewien czas warto uszczykiwać roślinę, aby się rozkrzewiła. 

Nie należy dopuszczać do rozwijania kwiatów – należy je regularnie usuwać. Dzięki temu liście będą bardziej wartościowe. 

Zbiory na suszenie najlepiej przeprowadzać jesienią (w październiku), wtedy stewia jest najsłodsza.

 

 

JAK STOSOWAĆ?

 

  • dodawanie suszonych lub świeżych liści do potraw podczas ich gotowania
  • przygotowanie syropu ze stewii

 

Przepis na syrop:

 

Gotujemy liście stewii przez kilka minut na wolnym ogniu w małej ilości wody. Powstanie w ten sposób bardzo słodki skoncentrowany wywar, którym słodzimy potrawy. Syrop może być przechowywany w lodówce nawet kilkanaście dni.

 

  • suszona stewia jako dodatek do np. niektórych owoców lub potraw wymagających (według nas) posłodzenia.